top of page

Copilul tau poate fi mai activ si depinde de tine!




Toti ne dorim un stil de viata activ si sanatos insa nu stim de cand si cum sa incepem. Ideal ar fi sa incepem cu copiii nostri si sa le insuflam de mici dorinta de miscare, de a fi activi pentru ca ii ajuta atat in dezvoltarea armonioasa a corpului cat si in cea neurologica si neuromusculara.


Ceea ce stim este ca, creierul unui om se dezvolta complet la 20-21 ani, pana la aceasta varsta putem sa formam o baza, o fundatie pentru a avea o viata sanatoasa.


Fundatia oamenilor este formata in primii ani de viata, iar daca parintii fac primii pasi gresiti, la fel vor face si copiii in adolescenta si mai apoi la maturitate.


PARINTII SUNT CEI CARE "CASTREAZA" ABILITATEA UNUI COPIL DE A DEVENI UN SPORTIV TALENTAT!


In continuare voi atinge cateva puncte care arata ca talentul natural nu este tocmai innascut ci este influentat de parinti.


Primul lucru care influenteaza viitorul atletic al copilului este capacitatea de a se misca, iar aceasta la randul ei depinde de 3 sisteme: vizual, vestibular si de proprioceptie. Un copil are nevoie de cat mai multi stimuli pentru a dezvolta cele 3 elemente.


Sistemul vizual al unui nou-nascut necesita o perioada de timp pentru a se dezvolta și maturiza. In prima saptamana de viata copiii nu vad multe detalii, prima lor imagine asupra lumii este indistincta si doar in variante de gri. De aceea este necesar sa stea intr-un mediu cu cat mai multe forme si culori, nicidecum in fata televizorului in primii 2 ani de viata.


 Copiii invata sa vada la fel cum invata sa citeasca si sa vorbeasca, ei nu se nasc cu toate capacitatile vizuale pe care le necesita in viata. Capacitatea ochilor de a focaliza, de a urmari obiectele in miscare si de a lucra in asociere cu auzul trebuie invatate. De asemenea trebuie sa invete cum sa foloseasca informatia vizuala pe care ochii o trimit creierului pentru a intelege lumea din jurul lor si a interactiona cu aceasta adecvat. Vederea si modul in care creierul foloseste informatia vizuala sunt aptitudini invatate.


Urmeaza sistemul vestibular care se formeaza atunci cand copilul isi schimba pozitia in spatiu intr-un mod cat mai rapid (aruncatul in aer, avionul, miscat in aer stanga/dreapta) si nu este tinut mai mereu in carucior. Corpul copilului va fi mai "moale" la inceput, ceea ce inseamna ca se adapteaza rapid la noile pozitii. Acest sistem este esential pentru a putea functiona corect si rapid intr-un spatiu real, de exemplu intr-un meci de fotbal sau atunci cand se joaca in fata blocului.


Sistemul de proprioceptie se dezvolta atunci cand un copil atinge cat mai multe obiecte de diferite forme si texturi, este necesar ca, copiii sa umble/stea cat mai mult timp desculti pentru a intelege si a sti unde se afla anumite segmente ale corpului in spatiu. Daca vorbim de picioare trebuie sa stim ca incaltamintea impiedica una din cele mai importante parti ale corpului sa trimita mesaje importante din mediul nostru catre creier și, prin urmare, impiedica si dezvoltarea creierului prin stimularea senzoriala.





Acum, ca am stabilit care sunt elementele importante in dezvoltarea copilului, trebuie sa vorbim de o alta componenta esentiala in dezvoltarea calitatilor atletice ale acestuia, si anume CREATIVITATEA.


Creativitatea este unul din elementele, daca nu cel mai important, atunci cand vorbim de atletii cu adevarat talentati. Abilitatea de a veni cu solutii cand mai inedite in situatiile noi, sta la baza creativitatii, fie ca vorbim de sport sau de actiunile din viata de zi cu zi.


Creativitatea este compusa si ea din 3 substraturi: experienta, nevoia de a incerca lucruri noi si asumarea riscurilor.


Experienta (in sport) vine odata cu practicarea mai multor sporturi, acumularea de informatie din diverse situatii pe care sa o folosim si sa o aplicam in tot ceea ce intalnim nou in viata; daca ne referim strict la sport, de exemplu: daca in copilarie ai practicat volei, o sa te ajute la maturitate sa iti poti dezvolta saritura in inaltime, pentru care ai deja o deprindere. Daca un copil practica fotbal, este important ca acesta sa experimenteze mai multe suprafete si dimensiuni diferite de mingi pentru a fi obligat sa se adapteze situatiei.


Al doilea element al creativitatii este dezvoltarea nevoii de a incerca cat mai multe activitati, iar aici dupa parerea mea, este strict rolul unui parinte care il poate indruma in a merge spre mai multe directii pana ce un copil ajunge sa descopere ceea ce il pasioneaza cu adevarat.


Cel de-al treilea element care trebuie regasit de la o varsta frageda, este dorinta si curajul de asumare a riscurilor. Participarea la competitii ar fi de ajutor aici si trebuie luat in calcul si posibilitatea unui eventual esec deoarece dupa acesta intervine motivatia si dorinta de autodepasire, foarte multe persoane evita competitiile de teama unui esec insa nu realizeaza cat de importanta ar putea fi acea competitie in dezvoltarea personala.


Acum, din perspectiva antrenorului, toti ne dorim sa antrenam si sa pregatim un viitor campion, lucru ce duce de cele mai multe ori la supraantrenarea unui copil. Este foarte important ca antrenamentele copiiilor sub 14 ani sa fie sub forma de joaca sau chiar joaca, pentru ca aceasta este modalitatea de stimulare a creativitatii si gandirii "out of the box". Un studiu care sa ateste cele spuse, a fost facut in Olanda, unde s-a comparat o echipa de fotbal din Liga 1 cu una din Liga 3 din punct de vedere al pregatirii fizice, experienta in meciuri jucate, abilitati motrice; astfel s-a constatat ca nu era nici o diferenta intre jucatori, exceptand faptul ca "talentele" au avut o copilarie in care s-au jucat mai putin "organizat" : au jucat fotbal in spatele blocului fara a fi impuse atat de multe reguli.


Ca sa fii bun in sportul pe care il practici, trebuie sa iti fie dor de el!


Acest lucru are legatura cu supraantrenarea de care pomeneam la creativitate. Sunt putine cazuri in care un copil practica in mod continuu acelasi sport, fara sa ajunga sa se sature sau sa isi piarda motivatia; insa daca introducem activitati noi, sporturi diferite si alte medii in care sa se antreneze, o sa ii lipseasca sportul pe care il practica si sansele ca performantele sa creasca sunt mai mari.





Acum ca am stabilit ce inseamna un "talent innascut", o sa povestim si despre beneficiile practicarii unui sport.


1. Munca in echipa ajuta in procesul invatarii de relationare cu persoane diferite, de ascultare si acceptare a parerilor diferite fata de cele proprii, este un pas important spre responsabilizare deoarece presupune luarea unor decizii care nu afecteaza doar propria persoana; toate acestea avand o transferabilitate si in viata de zi cu zi.


2. Competitia este importanta deoarece ne ajuta sa acceptam posibilele esecuri, sa ne asumam riscuri si sa ne gasim motivatia de a continua chiar si atunci cand rezultatele nu sunt cele dorite.


3. Socializarea prin intermediul sportului contribuie foarte mult la legarea unor prietenii si crearea de comunitati.


4. Beneficii la nivel de dezvoltare personala: atunci cand eforturile tale se concretizeaza in rezultate recunoscute de comunitatea din care faci parte, sentimentul este unul de satisfactie. Practicarea oricarui sport prespune depasirea unor limite atat fizice cat si psihologice. Sunt mai multe praguri pe care ti le stabilesti pentru a le depasi si fiecare noua realizare si scop atins te va face sa te simti si mai multumit de tine insuti.


A fost dovedit stiintific de nenumarate ori ca, indiferent de varsta pe care o ai, e bine sa fii activ fizic. Practicarea sporturilor te ajuta sa ramai in forma, sa fii sanatos, te invata sa-ti organizezi timpul, te ajuta sa-ti faci prieteni noi si sa creezi legaturi noi, asa ca este important sa se inceapa cat mai devreme.



238 views

Recent Posts

See All
bottom of page