top of page

No Sugar Challenge

Anul acesta am desfășurat cea de a doua ediție a provocării #nosugaroctober. Ducem mai departe lupta împotriva sedentarismului și a unei vieți sănătoase prin toate activitățile pe care le desfășurăm. Așa se face că am dedicat o lună întreagă provocării, timp în care încerci să moderezi cantitatea de zahăr consumată. Deși nu le-a fost ușor, participanții ne-au demonstat că e posibil.



La scurt timp după deschiderea sălii, nutriționistul Diana Crișan împreună cu Dan, Dani și Bogdan au venit cu o idee originală, prin care să facă aplicabile principiile pe care și le-a stabilit The Box Barbell Club de la bun început. Viața sedentară poate fi combătută prin sport și o viață alimentară echilibrată. Și care erau principalii inamici ai acestora? Zahărul.


O lună fără zahăr poate nu sună mult, însă în practică, percepția poate să ne fie schimbată. Provocarea ajută fiecare participant să conștientizeze cât de mult zahăr se ascunde în unele alimente, chiar dacă ele nu sunt dulci. Verificarea etichetei produselor la rafturi este unul dintre principalii factori la care ar trebui să fim atenți pentru a putea controla cantitatea de zahăr pe care o consumăm. Prin urmare, nu este vorba doar despre dulciuri, ci și despre alimentele care încorporează zahăr, deși au alt gust. Diana este de părere că: „Pentru mine, ca dietetician, este important ca oamenii să știe cât zahăr se ascunde și în alte alimente, la care nu ne așteptăm.”


#Nosugaroctober nu este o competiție unde este ales un câștigător. Scopul provocării este acela de a face din fiecare participant un câștigător în lupta cu zahărul, ajungând la performanța de a modera pofta de zahăr. Diana completează cu: „Eu cred că trebuie să învățăm să citim etichetele. Pofta de dulce poate fi controlată, nu eliminată. Poate, dacă am avea astfel de provocări mai des, am deveni mai conștienți. Ca urmare, ai mai multă grijă, însă după un timp uiți. Dacă am face-o mai des, ar fi ca un switch de on-off. Poți să nu mănânci zahăr, dar pe de altă parte, tot să ai o alimentație nesatoasă.”



Reguli și mod de desfășurare


Pentru a putea observa evoluția participanților în urma provocării, a fost necesară o evaluare lunară, ce a avut loc în două etape: la începutul provocării și la finalul acesteia. Au fost monitorizate pierderea din masa grasă, procentajul de grăsime și, implicit, din masa totală.


Concurenții au trebuit să țină cont de următoarele reguli:

  1. Excluderea din alimentație a zahărului (din sfeclă de zahăr și trestie de zahăr), zahărului brun, zahărului vanilat, mierei, siropului de agave/arțar/palmier/porumb/orez/fructoză;

  2. Eliminarea îndulcitorilot artificiali naturali și articificali: sorbitol, manitol, acesulfam de potasiu, aspartam, izomaltol, zaharină, maltitol, lactitol, xilitol, eritritol, ștevie (inclusiv green sugar);

  3. Excluderea sucurilor de fructe, inclusiv a celor naturale, făcute în casă;

  4. Citirea cu atenție a etichetelor produselor achiziționate, întrucât există zahăr ascuns în alte alimente, precum pâinea sau iaurtul. Zaharurile adăugate în alimente sau băuturi pot fi enumerate în diverse moduri, inclusiv ca: zaharoză, glucoză, sirop de glucoză, zahăr invertit, dextroză, maltodextroză, sirop de maltoză, miere, fructoză, melasă, sirop de melasă, lactoză, sirop de porumb sau concentrat de sucuri de fructe.

  5. Se pot consuma: fructe proaspete, fructe uscate (atenție la merișoare – pot conține până la 45% zahăr), zahăr de curmale (cel mai sănătos îndulcitor), dulceață de prune fără zahăr/silvoită.


Părerile participanților


După încheierea provocării, am dorit să aflăm o parte dintre părerile celor care și-au dorit să își controleze cantitatea de zahăr din alimentație. Am primit următoarele impresii:


Mihai Vlasea

Eu fac acest tip de challenge de mai bine de 6 ani, doar că Diana a dus No Sugar Month la un alt nivel, și anume să explice care sunt înlocuitorii zahărului și cum se procesează aceștia în corpul nostru. Pe mine provocarea mă ajută să controlez nevoia de zahăr. Pe scurt, după această lună, mie, efectiv, nu-mi mai prea trebuie să mănânc dulce. Cu timpul, mica dependență de zahăr revine, pentru că încep să mănânc din nou din ce în ce mai mult zahăr și corpul începe din nou să ceară. Ce am observat în schimb este că nu mai ajung să fiu dependent de zahăr, adică îmi e mai ușor să stau o lună fără să mănânc zahăr, ceea ce înseamnă că mă ajută și pe termen lung, nu doar pe termen mediu (adică un an). Voi continua probabil să fac asta în fiecare an și de acum încolo pe formatul propus de Diana.

Rareș Ștefan Florea

„No Sugar October”. Când am citit titlul, m-am speriat puțin, însă după ce am citit regulile, m-am speriat puțin mai mult. Lăsând gluma la o parte, am luat-o ca pe o provocare și ca pe un prim pas spre formarea unei oarecare discipline alimentare. A fost o experiență faină, care a venit ca un rollercoaster emoțional și cu niște învățături demne de băgat la cap. Am deprins obiceiuri noi (și pe care, între noi fie vorba, intenționez să le păstrez cât mai strict cu putință), precum: mai mult gătit acasă și mai puțin comandat din oraș, mult mai multă atenție la etichetele alimentelor și că desertul nu trebuie sa fie neapărat prăjitura aia bună de la cofetărie ori biscuiții aceia dulci de la raft. Am reușit și să slăbesc puțin. Cred că, cel mai frustrant aspect din toată experiența, a fost timpul (aproape dublu decât de obicei) petrecut la cumpărături, în căutarea produselor fără zaharuri adăugate. De asemenea, am rămas profund dezamăgit, însă nu neapărat surprins, să văd că majoritatea producătorilor din industria alimentară adaugă zahăr într-o formă sau alta în produsele lor, pentru a le face mai gustoase. În concluzie, deși vine cu un set de mici „frustrări”, voi mai participa la acest challenge și în edițiile următoare și încurajez pe toată lumea să o facă fără rețineri. Sunt sigur că vor avea rezultate constructive!

Dragoș Mihai Marcean

A fost o experiență benefică și care mi-a deschis ochii asupra mâncărurilor din comerț. Am găsit zahăr sau îndulcitori în alimente la care nu mă așteptam și a trebuit să găsesc alternative. Nu pot spune că a fost o lună grea. Eu de mult timp încercam să renunț la dulciuri, dar nu am știut că zahărul se ascunde în multe alte alimente. Am început să citesc mai mult etichetele, să caut alternative și să gătesc mai des acasă, pentru că știu ce pun în preparate (asta și după ce s-a terminat luna). Ce s-a întâmplat negativ după toată experiența asta a fost că, în ciuda faptului că ciocolata de după luna asta nu mi-a provocat cine știe ce plăcere, m-am văzut cu multe alte dulciuri în saptamâna următoare în coșul de cumpărături: biscuiți, foitaje, jeleuri (pe care nu le consumam de fel). A trebuit să mă opresc și să-mi dau seama că tot binele făcut în luna aceea, era distrus de "libertatea" de după luna restrictivă. Așa că m-am oprit din nou din a mânca dulciuri și pot spune că voi continua perioada de #nosugar, cu mici excepții.

71 views

Recent Posts

See All
bottom of page