top of page

Crampa musculara sau carcelul


Salutare tuturor ! Revin cu un articol usor de digerat despre un subiect pe care il aveam de mult in cap si doream sa il impartasesc si cu voi : Crampa musculara sau carcelul. Probabil ca peste 90% dintre voi v-ati confruntat cel putin o data in viata cu aceasta situatie. Oare sunteti curiosi sa intelegeti ce se intampla de fapt in corpul nostru cand avem un carcel ? Dar sa incercam sa il combatem ? Eu am fost tare curios, m-am documentat si pana la finalul articolului de astazi sper sa va lamuresc si pe voi.


Crampele musculare apar in urma unor contractii puternice, continue, involuntare si dureroase, localizate pe o grupa musculara, pe un muschi individual ori pe anumite fibre musculare. In general, carcelul poate dura cateva secunde sau cateva minute iar daca vei palpa zona puternic contractata vei simti un nod dur. Asa cum o spasma musculara puternica ii poate da batai mari de cap unui atlet de performanta in timpul unui concurs, la fel de bine te si poate trezi din somn. In linii mari, crampa musculara intervine cand muschiul este obosit si nu mai este capabil sa se relaxeze ( inversul contractiei musculare ) . Este important sa mai stim ca o crampa musculara puternica, pe o anumita zona din corp, poate avea o cauza de natura psihologica deoarce sunt implicate sistemele emotional si somatic.


Cum apar ?


Cauzalitatea crampei musculare poate fi diferita. Este dificil sa le poti clasifica deoarece diferentele pot fi de natura patologica sau psihologica. Cel mai frecvent le intalnim in cazul oamenilor ce fac sport intensiv. In aceasta situatie corpul transpira foarte mult, asta inseamna ca pierde electroliti(sodiu, potasiu, calciu, magnesiu, fosfor, clor) necesari functionarii optime. Practic, deshidratarea corpului favorizeaza aparitia crampei musculare. Exista si multi alti experti ai medicinei care discuta despre comunicarea slaba intre tendonul ce controleaza muschiul respectiv si sistemul nervos central, insa aceste concluzii duc la aceeasi cauza : stresul muscular indelungat.


Muschii comunica tot timpul cu sistemul nervos central(SNC) trasmitandu-i cand se contracta si cand se intind. Cand muschiul oboseste, semnalele dintre tendonul(capatul muschiului) acestuia si SNC devin confuze. In loc sa ii semnaleze o contractie urmata de o relaxare, SNC transmite muschiului sa continue contractia. Semnalul pentru relaxare nu mai ajunge la receptor si astfel apare crampa musculara.


Cum scap de ele?


Ca sa reusesti sa relaxezi grupa musculara iti recomand stretching, cat iti va permite flexibilitatea. Acesta va permite muschiului sa nu se mai contracte iar semnalele de relaxare vor fi astfel primite de SNC. Nu mai exersa ca sa produci contractie musculara dupa ce “ti s-a pus un carcel”. Dupa cateva minute ar trebui sa te simti deja mai bine. Antrenamentele saptamanale, stretching-ul si mentinerea unui echilibru in stilul tau de viata te vor ajuta sa previi crampele musculare. Din punctul meu de vedere este important sa tratezi cauza si nu efectul.


Crampele din timpul somnului


Exista numeroase persoane care sunt trezite din somn de o crampa musculara dureroasa. In general acestea apar in randul adultilor in varsta si a persoanelor cu hipertensiune, diabet sau boli ale sistemului vascular. Predispusi crampelor musculare sunt si cei care au probleme cu somnul. Daca stii ca ai aceasta problema atunci iti recomand sa faci putin stretching inainte de a te aseza in pat.


Ce ai mai putea face ? De exemplu ai putea sa dormi pe spate, dezvelit in zona picioarelor, lasandu-le destul spatiu sa se relaxeze intr-o pozitie normala(in ipoteza in care nu o sa iti modifici pozitia corpului toata noaptea). Daca picioarele tale ar fi acoperite de o patura grea , ar putea fi orientate cu degetele inainte si astfel gambele ti-ar ramane intr-o usoara contractie. Insa tine cont ca dupa ce adormi, mai important este cat dormi decat cum dormi deoarece nu vei mai fi constient de pozitionarea ta in pat. Am povestit despre gambe pentru ca 80% dintre cazurile de crampe musculare sunt intalnite aici.




Am discutat in acest articol despre crampe musculare pentru ca aud foarte des intrebarea : “ Cum scap de carcel ? “ si imi doresc sa fi raspuns multora dintre voi la aceasta. Nu trebuie sa stii foarte multe despre stretching sau despre exercitii fizice ca sa fi avut o crampa musculara. Sunt convins ca nu ti-a placut si iti doresti sa o combati. Poti intra pe la noi ca sa iti incepi primele tale antrenamente.


In concluzie trebuie insa sa intelegem ca este important sa ne antrenam regulat, sa avem o alimentatie echilibrata, sa ne odihnim suficient si sa ne hidratam ca sa mentinem la distanta viitoare neplaceri.


697 views

Recent Posts

See All
bottom of page