Eu cu Dan si cu Bogdan ne-am cunoscut in sala in care ne antrenam inainte sa deschidem. Bogdan era antrenor, iar noi eram foarte dedicati ideii de a face sport constant. Eram un grup de aproximativ 10 persoane care ne antrenam la aceeasi ora, respectiv 7 dimineata. Daca cineva nu aparea la antrenament, ne intrebam toti ‘oare de ce nu a venit?’. S-a format un grup foarte fain de oameni si incet incet am inceput sa ne vedem si inafara salii, la diverse evenimente sportive, petreceri, zile de nastere, chiar si concedii.
Intr-un weekend ne-am strans vreo 20 de oameni sa mergem sa vizitam o sala din alt oras. Am ramas uimiti de ce am vazut, si asa a aparut intrebarea ‘cum ar fi sa facem si noi o sala de genul acesta in Cluj? Cred ca fiecare din noi am rumegat aceasta intrebare timp de vreo 2 luni, fara sa o dezbatem, pana cand intr-un weekend la bunicii mei, la o poveste am deschis subiectul din nou. Atunci am hotarat ca merita sa facem putin research, sa vedem care ar fi primii pasi. Tin minte ca am discutat problema spatiului, si am concluzionat: ‘cat de greu poate fi sa gasesti un spatiu in Cluj’?
Dupa cateva zile ne-am intalnit si am pus fiecare pe hartie cat timp isi poate aloca pentru acest proiect si cati bani.
Asteptari/Obiective:
20-25% / an ROI
impact social pozitiv
Stiam ca exista proiectul Start-Up Nation dar nu stiam cum functioneaza, cat dureaza si cat de sigur este. Am decis ca vom continua, si asa au inceput intalnirile saptamanale. Scopul acestor intalniri era sa creem un plan de business, sa facem cercetari de piata, sa analizam in detaliu urmatorii 3-5 ani.
Zis si facut, am creat un plan de business, am discutat cu un consultant sa ne ajute cu dosarul pentru finantare. In acel moment aveam 2 optiuni: prima era cu proiectul castigat, care ne permitea sa deschidem o sala mai mare, cu mai multe echipamente, a 2-a era fara finantare pentru o sala mai mica, pentru noi si pentru prietenii nostri.
In luna mai 2017 am infiintat firma, am inceput sa lucram la dosarul pentru finantare si am inceput sa cautam spatii. Atunci am realizat cat de greu poate fi sa gasesti un spatiu care sa indeplineasca criteriile pentru activitatea pe care urma sa o desfasuram. Cautam un spatiu cu o suprafata de aproximativ 150mp, care era la parter, dar nu parterul unui bloc de locatari, unde se puteau arunca halterele, unde se putea asculta muzica tare, si de preferat sa aiba si locuri de parcare. Cred ca am vazut 20 de spatii, niciunul nu se plia pe ce aveam nevoie.
In luna noiembrie 2017 am primit un mesaj ca am castigat proiectul, lucru care a facut sa ne incurajeze mai tare. Am inceput sa cautam mai mult, sa intrebam mai multe persoane daca nu au auzit ceva, ba chiar ne-am rugat prietenii sa isi intrebe la randul lor prietenii, cu scopul de a gasi ceva. In decembrie 2017 am aflat ca ar fi un spatiu, in jur de 350 mp, intr-o fosta fabrica. Acesta era in renovare, urma sa se transforme intr-un business center. Era perfect pentru noi ca si dimensiuni si locatie, dar era putin mai mare de 150mp :P. Intalnirea cu proprietarul spatiului avea sa se intample dupa jumatatea lunii ianuarie 2018, timp in care am refacut planul de business cu noua chirie, cu noile cheltuieli.
Am calculat cati clienti am putea avea, care ar fi minimul de abonati pe care ar trebui sa il aveam sa ajungem la break even, si am decis ca vom merge in continuare cu acest spatiu. Zis si facut, in luna ianuarie au inceput negocierile pentru acel spatiu. Totul a decurs bine pana in luna aprilie (deja trebuia sa incepem sa implementam proiectul) cand am facut un ultim test de sunet. Colegul meu Bogdan era la parter manevrand o haltera de 70 de kg, iar eu cu proprietarul urcam etaj cu etaj, ascultand sunetul halterei. Am ajuns la etajul 4, si se auzea aproape la fel de bine ca si la etajul 1 al cladirii. Clar nu puteam sa ne desfasuram activitatile acolo! Foarte dezamagit, in drum spre casa, mi-am amintit ca am vazut in urma cu un an un spatiu pe Calea Turzii, de 1500mp. In mintea mea era: ‘Ce se poate intampla daca mai vizionez odata hala?’. Cand am ajuns acolo, era plin de muncitori care imparteau acel spatiu mare in spatii mai mici. Am facut rost de numarul de telefon al proprietarului, urmand ca in urmatoarea saptamana sa avem o prima intalnire. Negocierile au fost mult mai rapide, si asa intr-o saptamana semnasem contractul de inchiriere.
Era aprilie 2018, prima luna de chirie, proiectul castigat, dar neimplentat. Aveam mai multe variante sa obtinem fondurile pentru a putea cumpara echipamentele:
cumparam echipamentele din banii nostri urmand sa ii primim inapoi
cumparam echipamentele cu termen de plata (imposibil pentru ca au fost cumparate din Anglia, plus ca nu stiam concret cand se vor debloca banii)
prin banca, cu credit punte
Am decis sa mergem pe ultima varianta. Demersurile cu banca au inceput in martie 2018, urmand ca in luna iunie sa incepem sa facem achizitiile. Doream sa deschidem cat mai repede, spatiul era in renovare, interveneau tot felul de clarificari, conversii intre GBP si RON, traduceri legalizate ale documentelor, autorizatii, contracte cu viitorii abonati, sistem de management.
In august deja ne ocupam de ultimele retusuri, de lacuit elementele de lemn din sala, de montat echipamentele, curatenie, etc. Stiam ca vom deschide in 27 august 2018. In 15 august am decis sa montez dispenserele pentru gelul de dus, 8 in total, 7 montate, la al 8-lea am spart o teava de apa calda in perete. Era sarbatoare, nu lucra nimeni. Am spart faianta si am gasit o solutie sa nu mai curga asa tare pana urmatoarea zi cand a venit un instalator.
In 27 august, la ora 5:30 eram la sala cu colegii mei, nerabdatori sa intampinam primii membrii oficiali ‘The Box’. In mintea noastra parea ca e un haos total, dar eu cred ca nu s-a vazut asa din cealalta parte a receptiei. Majoritatea persoanelor care au inceput odata cu noi sunt prietenii nostri si persoanele care ne urmareau de mult timp. Am inceput cu 30 de membrii, crescand lunar cu 15-20. Focusul s-a indreptat atunci pe cum vom creste, mai exact marketing. Incercam sa fim foarte ‘prezenti’ in legatura cu clientii, cerem feedback constant si incercam sa il si punem in practica.
Prin Septembrie 2018, la aproximativ o luna de la deschidere ne-am implicat intr-un proiect destinat copiilor care aveau probleme cu obezitatea. Atunci am realizat ca este o problema la nivel de tara, mai exact majoritatea parintilor isi incurajeaza copiii sa invete cat mai mult, sa participe la cat mai multe optionale de matematica, lansand sportul pe ultimul loc. Asa a luat nastere Club Sportiv The Box, unealta noastra prin care vrem sa aducem cat mai multi copii la sport.
In primul an de The Box, am crescut mult, am largit echipa de la 4 la 10 persoane, am adugat componentele de masaj si recuperare, am extins spatiul salii, am diversificat tipul de antrenamente, dar asta este doar inceputul.
Misiunea noastra este sa determinam oamenii sa faca sport ceea ce ne obliga sa ne gandim in mod constant la crestere, pentru a ajunge la cat mai multi dintre ei.
Va multumim!
Comments