top of page

Antrenor la The Box

Povestea mea începe cu un salut pentru toți membrii comunității noastre, pentru toți oamenii care fac sport și pentru toți cititorii acestui articol. Chiar dacă unii dintre voi nu mă cunosc foarte bine, cred că până la finalul articolului veți descoperi o parte din mine.


Un an fructuos


Începutul anului 2019 nu a fost unul tocmai plăcut pentru mine, din punct de vedere profesional, deoarece nu mă mai identificam cu locul unde îmi desfășuram activitatea de personal training. Făcusem acest lucru timp de trei ani și jumătate. Menționez că sunt recunoscător tuturor îndrumătorilor mei pentru toate sacrificiile ce au contribuit la dezvoltarea mea, le mulțumesc pentru tot binele făcut și pentru consolidarea mea ca antrenor și ca om.


Până la venirea mea în The Box, am avut contact cu toți ownerii sălii, lăsând la o parte orice tip de atașament, deoarece ne întâlneam numai în cadrul evenimentelor sportive din oraș. Pe Bogdan Petrican îl admiram de vreo doi ani, îl urmăream și îi citeam postările. Așa se face că într-o zi m-am hotărât să îi propun să mă învețe câteva noțiuni tehnice despre haltere, el profesând în acea perioadă la o altă sala. Cam așa a început prietenia noastră. Eu mergeam o dată pe săptămână la el să mă învețe haltere, apoi aplicam cunoștințele. Nu lucram cu greutăți mari, întrucât ne focusam pe tehnica mișcărilor din haltere.


Pe la începutul lui 2018, mi-a povestit că își va deschide o sală pe Calea Turzii și m-am bucurat că pot continuă să fac haltere, la o locație situată mult mai aproape de casă. Zis și făcut! Luna august a anului 2018 a venit și The Box și-a deschis porțile. I-am scris, l-am vizitat și am reluat colaborarea de elev-antrenor. Dintr-o discuție amicală, am ajuns amândoi la concluzia că am putea colabora, deoarece scopul nostru era comun: amândoi ne doream să ajutăm cât mai mulți oameni să scape de sedentarism, să se miște corect și să devină mai puternici.


Îmi aduc aminte destul de clar cum am ajuns să îl și cunosc pe Dan. Era duminică, îmi vizitam un văr din Buzău, la Spitalul de Recuperare din Cluj, iar la un moment dat îmi sună telefonul. Era Dan, care se gândea că „ar fi o idee bună să ne vedem la o poveste”. Și, într-adevăr, a avut dreptate: a fost cea mai bună idee a anului 2019. M-am bucurat tare pentru că îi urmăream pe cei de la The Box, îmi plăceau și simțeam că toți am putea munci pentru același scop : SPUNE NU SEDENTARISMULUI !


În săptămânile ce au urmat, ne-am întâlnit de trei ori, timp în care discuțiile au tot avansat și decizia a fost luată de comun acord : Vali Ignat va fi noul antrenor de la The Box.



Bine ai venit !


Ușor, ușor, „mi-am făcut bagajele” și m-am mutat la The Box la sfârșitul lui februarie 2019. Știți cum m-am simțit? Mutarea mea a coincis cu învierea naturii după o iarnă grea, ca acel moment când apar primii muguri în copaci. După o săptămâna, deja am mers cu echipa în Bootcamp-ul de la Văleni, unde am început să mă integrez și să particip activ la tot ce se întâmplă în această comunitate.

Ca o mică paranteză, bootcamp-urile noastre sunt tot timpul pline de sportivi desăvârșiți, ambițioși și inteligenți. Când revii acasă, după acele trei zile, resursele fizice îți sunt epuizate total, însă resursele spirituale sunt la capacitate maximă.


Ce fac eu ?


„Revenind în sală”, odată cu începerea activității mele aici, a apărut și clasa de HIIT, o clasă nouă, fresh care ajută atleții să crească în forță, dar mai ales să își ridice nivelul cardiorezistenței. La clasa de HIIT, eu pun accentul pe o excuție corectă, învățată anterior la clasele de Strength and Conditioning, ori asimilată de participanți pe parcursul vieții lor sportive. De asemenea, dacă am începători în timpul clasei și observ greșeli, le semnalez la fiecare ce am sesizat și le scalez exercițiile, până mă asigur că pot executa în siguranță.


Clasele mele de HIIT au loc în fiecare marți și joi de la ora 19:00. Sunt foarte mândru că mi-am atins unul dintre obiectivele propuse de la venirea mea la The Box: acela de a avea până la sfârșitul anului clase cu minim de 15 persoane. Nu am fost descurajat la început, când aveam 4-5 persoane la o clasa. Le-am ținut cu același drag și același profesionalism ca de fiecare dată când sunt în fața unui grup de sportivi. Și, iată că, munca mi-a fost recompensată puțin mai devreme de luna decembrie, prin atingerea recordului de 22 de persoane.


Pe lângă clasele de HIIT, mă ocup în continuare de personal training și am peste 30 de atleți ambițioși și dornici de autodepășire. Le mulțumesc că au încredere în mine, că îmi spun cu încredere „Coach Vali” și că pun în aplicare ce învață de la mine. La The Box, mulți dintre ei s-au autodepășit semnificativ.


După câteva luni de pregătire cu Petrican și restul colegilor, la care s-au adăugat și sfaturile mele dinafară programului, unii dintre alteți au atins obiective frumoase. Îmi vin în minte câteva exemple dragi : Grecu a legat 7 muscle-ups la bară, Tibi a făcut Trifecta Spartan Race anul asta, Lorena face 3 tracțiuni legate, Bogdan are o postura corectă și face tracțiuni, Marc a pus pe el cam 18 kg, iar Patricia este pe drumul cel bun în a executa o tracțiune strictă. Îmi pare rău că nu am menționat realizările tuturor, însă eu voiam de fapt să ajung la numitorul comun al tuturor – antrenamentele de calitate de la The Box.



Mă bucur că nu am atleți care vin cu cerințe „copilărești”, ci cu scopuri nobile. Eu sunt la fel de interesat ca și ei de dezvoltarea capacității lor cardiovasculare și a forței, dezvoltarea motricității, execuția corectă a unor mișcări, corectarea posturii și întreținerea sănății fizice și mentale.

De când mă știu, am lucrat cu oamenii, am pus suflet în relații și am încercat să ajut, fără să aștept nimic în schimb. Ba da, de fapt, întotdeauna am așteptat lucrul cel mai de preț căutat de fiecare om : APRECIEREA.


Aprecierea poate avea diferite forme. Eu îndemn oamenii să se mulțumească cu orice, oricât de mic. Reprezintă răsplata muncii tale. De aceea, progresul, oricât de mic ar fi el, tot progres se numește și trebuie consemnat.

Săptămânal, am meeting-uri cu întreaga echipă, unde discutăm strategiile de dezvoltare și încercăm să rezolvăm cât mai repede toate problemele care apar. De asemenea, săptămânal, am meeting cu toți antrenorii, unde studiem diferite teme din Strength&Conditioning, Biomecanică, Movement Pattern și Postură. Îmi place foarte mult ceea ce facem împreună și consider că anul 2019 a fost cel mai bun an din carieră mea de antrenor și, mai nou, de “coach”.


Cu ce mă identific?


Îmi place să mă antrenez specific: Strength&Conditioning, CrossFit (dar făcut într-un mod corect și eficient), Gimnastică și Haltere. Mai nou, colaborez cu o fostă gimnastă, pentru a învață mai bine skill-urile din gimnastică aplicabile în CrossFit. Săptămânal, îmi place să învăț lucruri noi pe care le citesc din cărți ori de pe internet.



Dacă ar fi să discutăm despre programul meu zilnic, nu mă pot plânge, pentru că eu nu simt când trece timpul în sală. Iubesc la nebunie ceea ce fac și ajung tot timpul fericit acasă, deoarece am puterea să ajut, iar zâmbetul atleților împliniți la finele unei sarcini grele este neprețuit.


Deși programul unui antrenor nu este chiar lejer, de multe ori începând la ora 6 și încheindu-se la ora 21, oboseala este combătută cu multe realizări. Când am concediu, îmi place să merg în locuri noi, să stau puțin mai departe de telefon, să citesc, să vizitez, să mă bronzez și să beau o bere bună pe terase cu priveliști plăcute. La capitolul mâncare, cea românească este în top, alături de cea mediteraneană. Îmi place să gătesc și mă relaxează această activitate, însă nu sunt atât de educat încât să-mi pregătesc caserole, ca să le iau cu mine. Încerc tot timpul să găsesc un echilibru în alimentație și mă antrenez de cel puțin patru ori pe săptămână.



Ce am realizat în 2019 ?


Împreună cu dragii mei colegi, am reușit să organizăm evenimente importante cum ar fi: bootcamp-uri, The Box Throwdown (unde m-am implicat foarte activ ca și Event Manager), Transylvania Throwdown, o zonă activă din cadrul Sports Festival, marca The Box, Ziua Seniorilor, Ziua Sălii noastre, Workshop-uri The Box. Datorită nivelului de implicare a întregii echipe, The Box funcționează la parametri normali, iar atleții noștri se autodepășesc pe zi ce trece. La noi, toată lumea își dorește să crească din ce în ce mai mult, cât mai repede, într-un mod conștient.

De la întreaga echipă învăț lucruri noi zilnic și este o plăcere pentru mine să îi am ca și colegi. Îi apreciez pentru că fac tot posibilul să funcționeze bine „cutia”.


Curaj, intră!


Concluzionând, pot declara sincer că la The Box este locul în care orice antrenor pasionat de Strength&Conditioning și-ar dori să antreneze și să se antreneze. Am aproape un an de când lucrez în această echipa și simt că sunt primit cu brațele deschise în sală, în fiecare zi.


La noi îți este apreciat progresul, iar greșelile sunt discutate, dezbătute și orientate spre corecție. Colegii sunt dornici să te ajute, iar rezolvările se găsesc imediat, datorită colaborării eficiente. Avem tot ce trebuie pentru a te ajuta să te autodepășești, iar dacă ceva ne lipsește, ne-am dori să ne fie semnalat, cu promisiunea că încercăm să rezolvăm prompt.

Vă aștept la clasele noastre, prima fiind gratuită. Toate detaliile le gășiți pe website, iar pe mine mă găsiți în sala. Îndrăznește, intră și întreabă de Coach Vali, iar eu te introduc în lumea noastră.

336 views

Recent Posts

See All
bottom of page