top of page

Tamas Ferencz invitat la The Box

Updated: Mar 3, 2020

În urmă cu două săptămâni l-am avut în sală pe Tamas Ferencz, atletul care ocupă un loc fruntaș în țară la crossfit. A venit la The Box pentru a ține un seminar și câteva clase destinate clienților noștri. Scopul a fost acela de a le arăta o altă perspectivă asupra crossfit-ului.


Cine este Tamas Ferencz?


Tamas are 35 de ani și este din Târgu Secuiesc. Este atlet și antrenor de crossfit. Bazele sportului și le-a pus în SUA. A vrut să învețe în ce constă crossfit-ul în țara unde a luat naștere acest sport: „Sunt antrenor de 8 ani. Prima dată am început cu TRX-ul, după care m-am lăsat și m-am dus în SUA la un antrenor foarte recunoscut, Ben Bergeron. Este antrenorul lui Matt Fraser. Am vrut să înțeleg cum trebuie să abordez crossfit-ul, de ce, când, etc. A durat trei luni antrenamentul, după care m-am întors în țară unde țin antrenamente și merg la competiții.”


Ca atlet de crossfit, Tamas ocupă locul al doilea pe podiumul național. A participat la competiții atât în țară, cât și în străinătate. În România a fost la: Ultimate Smartfit Challenge din Timișoara, unde a ocupat locul II, Uzina din București - locul I de trei ori-, ș.a. În străinătate a participat la competiții din Bulgaria, Grecia (Atena). „Problema e că în crossfit, la 35 de ani, ești bătrân. Cei tineri, care au 20-22 de ani, te mănâncă. Eu am început de la 27-28. Însă, chiar sunt fericit că la vârsta mea îi pot întrece pe foarte mulți. Ce o să aducă viitorul de aici înainte, nu știm.”




Din experiențele sale, Tamas mărturisește că toate concursurile sunt dificile, atunci când te pregătești la capacitate maximă: „Și mie, și atleților, și spectatorilor vreau să le arăt că se poate mai bine și mai rapid. Am fost la competiții unde eu stăteam deja pe bancă, iar unii concurenți încă mai aveau de făcut diverse exerciții. Dacă vrei să fii pe primul loc, indiferent de competiție, te pregătești din greu.”


După pregătirea intensă și participarea propriu-zisă, săptămâna de pauză ce urmează după concurs este una dintre cele mai mari satisfacții pe care le poate obține Tamas. „Sunt limitat din foarte multe puncte de vedere, iar asta e stresant. Din când în când trebuie să faci o pauză. E necesar. Am învățat că atunci când sufletul îți cere, trebuie să îi dai. Că dacă nu o faci atunci, îți dispare echilibrul. Degeaba ești foarte puternic, dacă gândurile nu sunt unde ar trebui să fie. Sufletul meu, de exemplu, cere, însă nu e nesimțit. Îmi cere cam de două ori pe săptămână fie pizza, fie cheesecake. Îi dau. Mi-au trebuit cinci ani ca să învăț asta. Înainte, mă abțineam de la toate. Asta nu e viață. Îmi place să mă antrenez și să mă duc la competiții, să fiu pe podium, bineînțeles, dar nu mai merită toate sacrificiile pe care le fac. Mă doare tot corpul, investesc timp și energie, iar rezultatul obținut nu îmi dă înapoi tot ce am oferit eu.”


Tamas și The Box


Tamas evită monotonia, motiv pentru care optează pentru deplasări cât mai frecvente în locurile unde crede că se poate destinde. Astfel a venit la Cluj. „Eu sunt tipul de persoană care nu poate să stea în același loc mai mult de doi ani consecutiv. Am nevoie de pauze, mai ales când programul de lucru e același în fiecare zi. Băieții m-au primit. Noi ne-am cunoscut după ce m-au contactat ei. Voiau să organizăm niște competiții împreună. Așa am ajuns să ne împrietenim și să ținem legătura. În ultimii doi ani ne-am șlefuit.”


Inițial, Tamas nu și-a propus să țină clase la The Box. Ideea a venit din partea lui Dan, Dani și Bogdan. Tamas a fost încântat de propunere și nu a putut refuza. Problema principală a fost teama sa de a preda în limba română. A fost prima dată când a experimentat acest lucru: „Mi-a fost puțin teamă că nu mă voi face înțeles în totalitate, însă am depășit impedimentul. Am avut emoții. Scopul a fost acela de a le arăta clienților ceva nou, care sunt diferențele între antrenamentele de la The Box și cele de la sala mea. Chiar mi-a plăcut. A ieșit fain. Dacă mă mai invită băieții, voi mai veni să predau.”


Tamas a ținut un seminar și două clase. Spre deosebire de seminar, orele sunt mult mai simple. Un seminar poate să țină trei sau chiar patru ore, în vreme ce o clasă durează numai una: „Putem vorbi mult mai elaborat și pot să exemplific mai mult. Într-o oră ești destul de constrâns. La ambele trebuie să faci încălzire, stretching, tehnică și dă-i bătaie că sunt multe de făcut, iar timpul limitat. Clasele se bazează mai mult pe sfaturi.”



La seminar au fost analizate două tipuri de exerciții: Kipping Pullups și Kipping Hands Pullups. Cum Tamas este adeptul gimnasticii, îi place să o integreze cât mai des și mai corect în exercițiile clienților săi. Acest lucru a încercat să le arate și clienților The Box.


Cum încurajăm oamenii să facă sport?


Tamas îndeamnă și sprijină oamenii să facă sport prin munca de calitate pe care o oferă. Atunci când clienții sunt mulțumiți, știe că aceștia vor încuraja mai departe alte persoane să se apuce de sport și, eventual, să vină la sală: „Merg pe recomandările dintre ei. Eu pot să ajut persoanele care vin la sală, însă trebuie să existe voință din partea lor ca să facă sport. Pot da sfaturi, însă nu îmi place să forțez pe nimeni.”


Tamas a observat faptul că oamenilor le este frică să practice crossfit-ul, însă temerile trebuie învinse: „Ceea ce postez pe rețelele sociale e nivelul la care am ajuns eu după foarte multă muncă. Nu înseamnă că dacă vor veni la mine la sală, vor fi nevoiți să facă la fel. Pot veni liniștiți la antrenamente și nu doar la mine, ci la orice sală de crossfit profesionistă. Dacă văd un program pe internet cu exercițiile pe care trebuie să le facă, acela nu e bătut în cuie, ci poate fi adaptat în funcție de client. Poți să lucrezi și cu greutăți de 10kg, nu cu 100kg, cum scrie în program. E important să te miști, să ai o sală cât mai dotată și un antrenor foarte bun. Toată lumea spune că nu e sănătos să practici crossfit. Nu! Depinde cum îl execuți. Dacă nu înțelegi mecanismul mișcărilor și nu dai deoparte ego-ul, atunci te accidentezi. Nu te poți dezvolta peste noapte, totul se face cu timpul. Eu le recomand să nu le mai fie frică și să încerce.”

1,354 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page