top of page

SHUT YOUR MOUTH! Cum iti afecteaza respiratul somnul?

Nu e ceva nou ca respiratul este esential vietii, iar orice organism aerob necesita oxigen pentru a putea face transferul de energie cat mai eficient. In schimb, lucrul pe care majoritatea nu il cunoasc, este modul in care trebuie sa respiram si avantajele pe care acesta le are asupra corpului.

In blogul de astazi o sa ne concentram pe somn si pe modul in care respiratul pe NAS ne poate schimba calitatea somnului in timpul noptii, cum ne trezim si cat suntem de odihniti pe parcusul zilei.

Nu uita, gura este pentru a manca iar nasul pentru respira!


Legatura dintre somn si respirat


Exact ca si in timpul efortului, in timpul noptii corpul are nevoie de oxigen pentru a oxigena tesuturile si pentru a regla homeostaza.

Cu alte cuvinte, nu vei putea imbunatatii niciodata calitatea somnului daca te chinui sa respiri. Pe aceasta tema sunt si cateva studii care demonstreaza ca apneea (pauza in respirat) influenteaza calitatea somnului, ducand la insomnie. Pe langa asta, marea majoritate a oamenilor care sufera de insomni se trezesc in timpul noptii din cauza evenimentelor care au legatura cu modul in care respira.


De ce apneea?


Toate au legatura cu respiratul pe gura. In mod normal, atunci cand respiram, limba trebuie sa stea pe palatul dur al gurii, in spatele dintilor de sus, gura trebuie sa fie inchisa in timp ce respiratul are loc pe nas.

Acest proces are cateva avantaje esentiale, cum ar fi: umidifica aerul, bariera antivirala, antibacteriana si antifugica, regleaza balanta dintre CO2 si oxigen, regleaza activitatea sistemului nervos parasimpatic si simpatic, faciliteaza transportul de oxigen.



Cand respiram pe gura, anulam aceste beneficii, pe langa asta, limba isi modifica pozitia datorita spatiului care se ingusteaza de-a lungul timpului si limiteaza locul unde sta in repaus, automat limba se deplaseaza in partea de jos a gurii. In timpul noptii cand gura este deschisa, face ca limba sa "pice" spre inapoi, lucru ce duce la obstructionarea cailor respiratorii si automat la apnee sau sforait.

Un indiciu care ne face sa constientizam ca respiram pe gura in timpul noptii esti gura uscata dimineata si o stare de oboseala accentuata.


"SHUT YOUR MOUTH"


Pentru a evita ce am spus mai sus trebuie sa facem un singur lucru: sa respiram pe nas in timpul noptii!

O sa va intrebati cum puteti controla asta daca voi dormiti?

Metoda e si mai ciudata decat intrebarea pe care v-ati pus-o, si anume, "mouth taping" sau lipirea buzelor cu o banda pentru a facilita respiratul pe nas.

Cum putem face asta?


Luam o bucata mica de banda cu care lipim buzele, (cauta o banda care sa nu iti lase urme de lipici dimineata sau una care sa nu te si epileze cand o dai jos). Incearca sa o pozitionezi pe mijlocul buzelor, asa iti mai ramane putin spatiu in lateral in cazul in care lipirea completa a buzelor poate cauza panica pentru unele persoane. Acomodeaza-te cu ea 2-3 zile dupa care urmareste-ti modul in care te trezesti, daca mai ai gura uscata sau in cazul persoanelor care sforaie si care au apnee, daca simptomenele sau diminuat.


Cum spuneam, faptul ca respiri pe nas noapte, trebuie sa iti schimbe radical sanatatea si modul in care te trezesti.

De asemenea, aici putem adauga ca acesta influeteaza si activitatea creierului in functie de modul in care respiram, pe langa asta respiratul pe nas influeteaza sistemul de pompe care curata creierul de rezidurile ce se acumuleaza pe parcursul zile prin intermediul lichidului cefalorahidian. Cu alte cuvinte creierul isi da un "restart", iar nasul este unul din sistemele care ajuta la acest lucru.


In concluzie, modul in care respiram ne poate influentea calitatea somnului si a recuperarii organismului.

Totodata, pozitia limbii poate influenta daca respiram pe nas sau pe gura. Pozitia corecta a limbii e in partea de sus a gurii pentru a facilita respiratul pe nas.

Daca nu putem controla respiratul pe nas, banda ne poate schimba modul in care dormim si ne trezim.

948 views

Recent Posts

See All
bottom of page