top of page

Motivatia

Salut, coach Laur aici. Pasiunea pentru scris si bineinteles feedbackul atat de pozitiv pe care l-am primit de la voi pentru ultimul articol m-au adus inapoi aici. Tin sa va multumesc enorm pentru cuvintele faine si ma bucur mult ca ati si ramas cu ceva practic din acel articol. Unele persoane mi-au spus ca a fost chiar amuzant. Cine ar fi crezut? Revenind...


Astazi vin spre voi cu o tema noua, mult abordata si răs-abordata in lumea asta a sportului. Despre ce tema vorbesc? Ei bine azi o sa va vorbesc despre MOTIVATIE. Nu, nu o sa va arat poze cu baieti/fete care au un corp cu mai multe patratele decat gresia din baie. Nu o sa va arat nici oameni care ridica o tona. Nu o sa va prezint nici cazuri care "au reusit sa mute munti, dar au plecat din vale" sau alte baliverne de genul. O sa va ofer niste metode practice care sa va ajute sa fiti mai predispusi la reușită. Bineinteles, modelul se poate aplica fara nicio problema si pe alte domenii ale vietii, nu doar pe cel al "sportului".


Inainte de a incepe, vreau doar sa va prezint "beneficiul" sau hai sa il numim "avantajul" conștienței motivelor si obiectivelor proprii si personale. Pregatiti? 3... 2... 1...

Ajungi actualmente sa faci exact ce ti-ai propus! 


De necrezut, cat de complex... Da, ati citit bine. Cine isi cunoaste motivele isi va cunoaste si obiectivele, in persoana. Puteti sa furati asta si sa o postati ca descriere la vreo poza de pe instagram. Dati-mi si un tag totusi. 😉

Si acum sa incepem!


In primul rand, ce este motivatia? 

MOTIVÁȚIE, motivații, s. f. Totalitatea motivelor sau mobilurilor (conștiente sau nu) care determină pe cineva să efectueze o anumită acțiune sau să tindă spre anumite scopuri. – Din fr. motivation.(DEX)


Dupa cum observam si mai sus, MOTIVATIA se bazeaza pe MOTIVELE sau MOTIVUL principal pentru care o persoana face ceea ce face sau aspira la anumite idealuri. Un exemplu concret:


Stau acasa si brusc, mi se face foame. Merg pana la frigider si constat ca nu e nimic ce ma atrage, nici macar daca fac un compromis de "pofta" si mananc "ce este", nici macar "materie prima" pentru gatit nu am( probabil esti student, daca imi permiti sa ghicesc). Ma gandesc sa merg pana la magazin ca sa-mi cumpar ceva de mancare, acel ceva, avand atat de multe posibilitati si alegeri, ar putea fi exact ceea ce rezoneaza cu papilele mele gustative in momentul de fata. Nu, nu ma refer la un pachet de biscuiti Oreo, care rezoneaza cu toata lumea, oricand. Mai am bineinteles si optiunea sa comand ceva de mancare, doar ca trebuie sa iau in calcul timpul si costurile in plus pe care le suport in acest caz. Ba mai mult, afara ploua, iar magazinul este la 4 minute de mers distanta. MOTIVUL: imi e foame, vreau sa mananc, sunt MOTIVAT sa imi alung foamea. Ce o sa aleg? Bineinteles, exista multe variante, dar raspunsurile, mai mult sau mai putin, se rezuma la 3 alegeri:


A.Sa raman acasa, flamand si frustrat pana o sa opreasca cineva din cer robinetul ce toarna afara.


B.Sa imi scot din minte ideea ca sunt sirena, sa imi pun geaca si sa ma deplasez pana la magazin.( si inapoi acasa dupa, bineinteles)


C.Sa imi comand ceva de mancare, asteptand poate un timp extra, plus costurile signifiante pentru mancarea gatita si livrare.


Ti se pare hilar, amuzant si poate chiar ludic acest exemplu, simplu de altfel dar totusi cu un impact asa de mare. De ce spun asta? Daca ti-as spune ca la baza acestui exemplu sta acelasi sistem, a carui rezultat determina daca tu reusesti sau nu... in orice. Daca ti-as spune ca faci, fac si facem, noi oamenii, sute de mici alegeri de genul, in fiecare zi? Din cauza faptului ca nu suntem roboti, aceste alegeri se influenteaza una pe cealalta la fel ca si rotițele zimțate ale unui ceas. De cand eram mic stiam ca suntem un fel de cyborgi de fapt.(6 years old Laur, right all along)


Fiecare decizie luata poate sa o influenteze pe cealalta si intram intr-un ciclu continuu in care directia este data de fapt de informatia care se perpetua prin decizii. Pe romaneste? Faptul ca nu ti-ai facut patul azi dimineata dupa ce te-ai trezit poate sa aiba un impact asupra faptului ca "nu ai putut sa ajungi la sala" pentru ca "te durea capul"( sau orice motiv generic, pe care ajungi si tu singur sa il crezi cu tărie). Daca azi nu ai venit, sansele scad sa te prezinti si maine, mai devreme sau mai tarziu se transforma intr-o saptamana, dupa intr-o luna si fara sa iti dai seama te transformi in acel tip de om care spune "faceam si eu sala la un moment dat, dar m-am lăsat...". Cu siguranta stiti despre ce vorbesc, toti avem o cunostiinta ce se incadreaza. Bineinteles treburile nu stau mereu asa drastice, dar viata e o serie de șanse, cu cat te pui tu singur intr-o pozitie mai buna sa reusesti, cu atat o sa ai sanse mai mari sa reusesti! Dar gata cu teoria, SFATURI PRACTICE:


1.Seteaza-ti clar obiectivele! Nu, nu doar in minte, nu e destul. PIX SI FOAIE. Scrie-ti jos unde vrei sa ajungi si cum, detaliat, onest si transparent. Mintea are nevoie de o directie ca sa te duca acolo.


2.Planifica-ti ziua din timp, oricat de putine lucruri ai avea de facut. O sa ajuti mintea sa le considere mici obiective, o sa fii mai determinat sa le completezi. And you are on your way to winning!


3.Fii constient de fiecare alegere mica din timpul zilei! Asta nu inseamna sa refuzi iesiri in oras sau sandwichurile alea bune de la Panemar! Doar fii constient cand trenul incepe usor sa deraieze si daca e vorba doar de o mica abatere sau deja iese de pe șine total si o sa apari la știri.


4.Reciteste obiectivele cel putin săptămânal, ca sa iti mentii "motivatia", sa iti reamintesti de ce faci ce faci!


O sa urmeze si o a doua parte pentru acest articol, in viitorul apropiat, asa ca fiti pe faza!

As always, stay strong!

195 views

Recent Posts

See All
bottom of page