top of page

Comunitatea – Cheia motivației în sport

Updated: May 16, 2020

În articolul de astăzi, vom face cunoștință cu Bianca Fried, unul dintre membrii comunității The Box, care este prezent nu doar la antrenamentele din sală, ci și la cele online. Are 29 de ani și lucrează ca arhitect din 2015, fiind absolventă a Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca. Îi place să călătorească, iar de curând a descoperit o nouă pasiune: gătitul.


Cum a început să facă sport?


Odată ce a ajuns la facultate în Cluj, Bianca a observat un trend nou – cel de a merge la sală –, pe care l-a adoptat destul de repede. Se ducea de două-trei ori pe săptămână. Nu avea antrenor, iar exercițiile erau executate după cum credea de cuviință. Din nefericire, acestea au avut și urmări nefaste: Bianca s-a accidentat de câteva ori.


Antrenamentele mai serioase le-a început în 2016. Frecventa o sală din Cluj, unde i-a întâlnit pe Dan, Bogdan și Dani: „Nu a durat mai mult de șase luni, pentru că eu mergeam dimineața la sală, iar job-ul pe care îl aveam atunci începea la ora 8 dimineața. Deoarece nu puteam întârzia, trebuia să mă trezesc la 5. Mi-a fost greu și pentru că cei din jurul meu erau mai avansați decât mine. Dar nu mă opream, ci dimpotrivă, mă ambiționam. Dacă vedeam persoane care erau, oarecum, la același nivel cu mine, îmi stabileam un target – încercam să fac exercițiile mai bine decât cel din fața mea”.


Antrenamentele The Box


Bianca a luat o pauză după cele șase luni, din cauza unor probleme medicale, însă a reînceput să facă sport când s-a deschis The Box: „I-am zis lui Bogdan despre ceea ce pățisem, iar el mi-a personalizat antrenamentele, în funcție de condiția fizică pe care o aveam. Trebuie să recunosc că m-au ajutat mult. Mi-am întărit musculatura spatelui și nu am mai avut dureri”.


La început, Bianca evita exercițiile ce implicau bara. Îi era frică să ridice greutăți din cauza problemelor de sănătate. Astfel, a ajuns să se axeze pe exercițiile cardio. Cu timpul, lucrurile s-au mai schimbat: într-o proporție de 40% face exerciții cu greutăți și 60% exerciții cardio.


Bianca participând la competiția The Box Throwdown

În ceea ce privește antrenamentele online, Bianca a observat că sunt variate. Fiecare antrenor se focusează pe un anumit lucru. Spre exemplu, Bogdan se axează, în ultimul timp, pe respirație, în vreme ce Vali face HIIT: „Ținând cont de faptul că nu suntem în sală, ci la noi acasă, nu avem la dispoziție toate echipamentele, însă le înlocuim cu gantere, benzi, ghiozdane cu cărți. Încercăm să ne menținem, pe cât posibil, condiția fizică pe care am dobândit-o înainte de carantină”.


Analizând cele două situații, Bianca este de părere că antrenamentele online sunt mai comode, pentru că te trezești și poți imediat să le începi. Înainte, ca să mergi la sală, trebuia să îți faci bagajul și să te deplasezi la locul unde se țineau antrenamentele. Cele online, deși îți salvează mult timp și sunt mai comode, îți limitează interacțiunea cu oamenii și reduc diversitatea exercițiilor.


Dacă ar fi să aleagă între antrenamentele din sală și cele online, Bianca le preferă pe primele: „Tind să cred că îmi place mai mult să merg la sală. Cu siguranță atunci când se va redeschide, mă voi întoarce. Am o reținere, trebuie să recunosc. Și în perioada aceasta am fost extrem de precaută. Însă, contează și cum se va echipa The Box și ce măsuri vor fi luate. Sunt sigură că Dan, Dani și Bogdan își vor da silința ca toate să fie puse la punct”.


Competiție și comunitate în sport


Aici, în cadrul comunității The Box, după cum spune chiar Bianca, poți găsi oameni cu viziuni și interese similare cu ale tale. Pe lângă sport, următorul factor foarte important este comunitatea. Până la urmă, cele două elemente îți întrețin motivația de a veni la sală: „Ne ajutăm între noi atunci când avem nevoie. Este foarte plăcut că se organizează activități și în afara sălii. Pentru mine, bootcamp-urile au fost mereu un mod de a mă cunoaște mai bine. Au fost situații în care, atât fizic, cât și psihic, am fost nevoită să îmi depășesc limitele. Rezultatele au fost plăcute și, uneori, mai puțin plăcute. Dar, chiar dacă erau nefavorabile, nu au constituit o problemă, pentru că mă ambiționez ca data viitoare să fie mai bine”.


Bootcamp la Văleni

Totodată, și competiția joacă un rol esențial în sport. Ambele sunt importante la momentul potrivit. Dacă participi la un concurs individual, devii competitiv. În schimb, dacă participi la un concurs și faci parte dintr-o echipă, atunci e o comunitate cu spirit competitiv. The Box a organizat activități sportive, pentru ca fiecare membru să vadă ce presupun comunitatea și competiția: „Până în prezent, am participat la concursurile ce s-au desfășurat în cadrul sălii. Am simțit un progres considerabil de la primul, care s-a ținut la câteva luni de la deschiderea sălii, până la al doilea, ce a fost anul trecut, în noiembrie.”


Câștigătorii competiției The Box Throwdown (Bianca - locul II)

Tot în 2019, Bianca a încercat și o altfel de competiție – Spartan Race. Acolo a avut parte de fel de fel de obstacole, finalizate complet sau parțial: „Însă nu-i bai, că se vor mai organiza competiții Spartan Race și voi fi mai bună.”



Puse în balanță, Bianca a ajuns la concluzia că e mai importantă comunitatea, iar The Box are grijă să o mențină, chiar și atunci când membrii nu se întâlnesc zilnic la sală: „Pe lângă antrenamentele de pe Zoom, o dată pe săptămână, ne vedem și pentru a vorbi. Seara de vineri e destinată acestei tradiții. De obicei povestim, glumim, vorbim despre filme, ne jucăm online. Vrem și să ne revedem. Ultima dată, ne-am gândit la un plan: să ieșim în pădurea Făget, ca să alergăm împreună, însă numai după ce trece perioada critică a pandemiei.”


Planuri pentru vremuri însorite


Primul lucru pe care Bianca dorește să îl facă după data de 15 mai, va fi să meargă acasă, în Baia Mare, ca să își vizitez familia. Își dorește și să își revadă prietenii, însă cum este o persoană precaută, vrea să descopere soluțiile care nu implică prea multe riscuri.


În ceea ce privește sportul, și-a propus să fie consecventă: „Mă simt bine fizic și psihic dacă fac sport. Dorm și mai bine. Sunt multe beneficii pe care le iau în calcul. Chiar dacă viața va lua o altă întorsătură, eu sper să reușesc să mă țin de treabă.”


Gânduri pentru cititori


„Celor care nu fac sport, le transmit să se apuce. Deși înainte nu aș fi zis că sportul e foarte important, acum am o altă părere. Iar înainte de a trece la fapte, e bine să se informeze de la o persoană care știe cum trebuie făcute exercițiile. Pentru cei care fac sport, le transmit să se țină de el. Ne menținem corpurile și mințile sănătoase. Pe mine, m-a ajutat să mă deconectez și să îmi revărs anumite supărări, griji. Pot spune cu adevărat că prin sport m-am echilibrat. Sunt convinsă că pe toți îi va ajuta.”
318 views

Recent Posts

See All
bottom of page