top of page
Writer's picturecraciunelenaioana

Ne pregătim pentru Spartan Race

An de an ne pregătim intens pentru diverse competiții, iar din 2019 o facem în mod constant pentru Spartan Race. Sub îndrumarea lui Ciprian Abrudan, în fiecare săptămână, în zilele de marți și sâmbătă, viitorii participanți dau tot ce e mai bun la antrenamentele noastre, astfel încât să fie în formă la competiție.


„Spartanii își împing mințile și corpurile până la limite”

Dacă nu ai auzit până acum sau ai nevoie să îți reîmprospătezi memoria, Spartan Race este o competiție de anduranță și forță. Probele multiple sunt presărate cu obstacole, printre care se numără: noroiul, sârma ghimpată, zidurile, frânghia și focul. În cadrul acesteia sunt puse la dispoziție curse cu grade diferite de dificultate.


Spartan Race nu este doar o competiție cu provocări fizice, ci și cu unele de ordin psihic, întrucât necesită mult curaj și motivație pentru a depăși toate probele. După cum spun și organizatorii, spartanii „își stăpânesc emoțiile, învață continuu, conduc, își împing mințile și corpurile până la limite”.


Ideea de bază a competiției nu ține de câștigarea marea premiului. Accentul cade pe depășirea propriilor bariere și ieșirea din zona de confort: „Misiunea noastră este de a schimba 100 de milioane de vieți motivând oamenii să iasă din zonele lor de confort, să învețe despre experiență și să îmbrățișeze stilul de viață spartan.”

Fiind o competiție internațională, Spartan Race a ajuns și la noi în țară. De la un an la altul se organizează în locații diferite, în 2019 ținându-se la Cluj.


Noi suntem spartani


După cum am spus deja, antrenamentele sunt organizate de două ori pe săptămână de Ciprian, în locuri diferite. Atunci când vremea este favorabilă, sunt ținute afară, pentru a semăna cât mai mult cu adevărata competiție: „Unul îl facem marțea, în diverse locații din oraș, și optăm pentru spații deschise. Ne axăm pe exerciții de forță. Facem, spre exemplu, sprint-uri, alergare. Celălalt antrenament e sâmbăta și îl desfășurăm în afara orașului. Preferăm pădurile, ca să alergăm mai mult.”



Chiar dacă anul acesta cursa din România a fost anulată, grupul se pregătește cu aceeași motivație și intensitate. Trebuie menționat faptul că în 2020 Spartan Race se organizează în alte țări din Europa, iar înscrierile sunt libere pentru toată lumea.

Obiectivul lui Ciprian este acela de le însuși întrutotul celor care vin la antrenamente trăsăturile definite de Spartan Race: „Scopul meu e să antrenez un grup închegat, căruia să îi monitorizez rezultatele și evoluțiile. Însă anul acesta, planurile s-au schimbat puțin. Facem antrenamente ca să avem o continuitate și să fim pregătiți pentru competițiile ce urmează.”


Ce păreri au spartanii noștri despre antrenamente


I-am întrebat pe câțiva dintre cei care frecventează antrenamentele de Spartan, ce părere au despre ele. Am primit următoarele răspunsuri:


Mihai Vlasea - Antrenamentele de Spartan au devenit și ele o comunitatea care s-a strans în jurul lui Ciprian – un grup de oameni entuziaști care mie, personal, mi-a devenit foarte drag. E un antrenament diferit față de restul: mergem afară, mergem în pădure, mergem la Tarnița, unde după un antrenament mai facem și o baie. Să fiu sincer, antrenamentele acestea de Spartan se suprapun super bine peste brandul The Box, iar aici mă refer la comunitatea care are un rol super important. Antrenorul, Ciprian, e foarte creativ când vine vorba, atât de locațiile unde ținem antrenamentul, cât și de antrenament în sine. Nu am decât cuvinte de laudă. Antrenamentele sunt foarte faine și Ciprian este super calm și răbdător cu noi. A reușit să facă această comunitatea, care e constantă si integrează cu ușurință alți membri în cadrul ei. E super fain!


Alexandra Bălan - Am început să merg la antrenamente de Spartan acum un an. Mai fusesem la un antrenament cu cei de la The Box și eram curioasă cum se vor desfășura și acestea, mai ales că îmi doream să mă înscriu la o cursă Spartan. Sunt foarte diverse și interactive. Îmi place că schimbăm destul de mult locația. În perioada asta a prins foarte bine, ținând cont că nu prea am putut merge în multe locuri. Îmi plac, de asemenea, și colegii de antrenament. Suntem o comunitatea frumoasă și, bineînțeles, îl apreciez pe Cipri, care este răbdător și își dă silința foarte mult să ne facă antrenamentele cât mai diverse și specifice.



Ștefan Florea - Antrenamentele pentru Spartan Race sunt grozave! Cipri știe să combine exercițiile în așa fel încât două antrenamente să nu fi identice, ci maxim similare. Cu ajutorul lor îți exersezi, atât tehnica, ce te ajută să treci peste obstacolele din cursa propriu-zisă, dar și să îți dezvolți anduranța și forța, necesare pentru acestea. O chestie importantă pe care o întâlnesc la antrenamente este comunitatea super faină. Pe lângă faptul că e foarte motivațională – aud foarte des replici precum „Hai că poți!”, „Încă puțin și gata!” –, este și beginner friendly. În altă ordine de idei, oricine e bine-venit și încurajat să lucreze și să se simtă bine alături de noi. La finalul antrenamentelor știu că plec acasă cu o stare de bine și ceva nou învățat. Ce poate fi mai fain?


Tiberiu Popa - Dacă ar fi să descriu antrenamentul de Spartan, cred că sunt acele antrenamente la care abia aștepți să participi și de care îți este puțin frică, în același timp. Niciodată nu știi la ce să te aștepți, dar poți fi sigur că te va împinge peste limite. Sunt acele antrenamente „altfel” care te vor scoate cu plăcere din casă și din zona ta de confort, indiferent de vremea de afară! În plus, comunitatea STG Cluj are un nucleu puternic de oameni faini, care nu ar rata un antrenament pentru nimic în lume, și nu spun asta doar pentru că fetele ne mai aduc brioșe din când în când! 😂


Dragoș Marcean - Fiecare antrenament aduce un element de noutate și nu sunt niciodată monotone. Ne găsim noi limite și le depășim cu fiecare sesiune. Pe lângă componenta fizică, lucrăm și la cea mentală, pentru că îți trebuie voință să duci antrenamentul la bun sfârșit. Oricât de „în formă” te consideri, mereu ți se demonstrează că este loc de mai bine, mai mult, mai repede. Consider că oricine poate participa, indiferent de pregătire, și cu timpul se va vedea progresul. Nu devine mai ușor, devenim noi mai buni.

324 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page