În contextul pandemiei actuale, din ce în ce mai multe persoane conștientizează importanța izolării. Este și cazul lui Rareș Coste, membru al comunității și client al sălii. Are 36 de ani și lucrează ca IT Manager. În data de 15 martie, s-a întors din străinătate, iar vreme de două săptămâni s-a aflat în autoizolare, la Blaj. În tot acest timp, a participat la fiecare antrenament online organizat de The Box.
Cu gândul la familie
După o noapte de condus din Germania până în România, Rareș a ajuns, în dimineața zilei de 15 martie, în țară. La vamă, măsurile de siguranță au fost cu totul diferite față de cele la care se aștepta: „Când am venit în țară, nu am semnat niciun document la vamă precum că m-am întors dintr-o zonă unde erau înregistrate cazuri de Covid-19. Nu figurez în nicio evidență, precum că sunt în autoizolare.”
Conștient de riscurile la care și-ar putea expune întreaga familie odată cu întoarcerea sa, Rareș a luat decizia de a se autoizola două săptămâni: „M-am autoizolat la Blaj, unde locuiesc părinții soției mele. Înainte de a veni, ne-am organizat puțin. Eu m-am dus la Blaj, iar ei la Cluj. Mi-au făcut și cumpărăturile înainte să ajung, astfel încât să am cu ce trăi timp de două săptămâni. Am și o vecină care mă mai ajută. Îmi face cumpărăturile. Nu interacționăm. Pâinea mi-o lasă la ușă. Îmi mai comand mâncare. E un singur restaurant în zonă, care se ocupă de livrări la domiciliu. Îmi iau meniuri pentru două-trei zile, ca să nu comand la fiecare masă pe care o iau.”
Pentru Rareș nu a fost extrem de dificilă trecere de la viața socială pe care o avea, la autoizolare. A mai lucrat pe cont propriu, motiv pentru care s-a acomodat repede cu singurătatea. Problema a apărut atunci când și-a dorit să-și părăsească locuință: „E destul de greu că nu pot ieși afară, nu pot merge la magazin. Chestiile uzuale pe care le făceam, încerc să le reprim.”
”Trăim în urma deciziilor pe care le luăm”
Deși Rareș a luat imediat măsurile necesare pentru limitarea răspândirii posibilului virus, există și numeroase persoane care adoptă un comportament complet opus. Riscurile au fost mediatizate, însă situația rămâne, de multe ori, neschimbată, chiar și după informare. Rareș este de părere că: „Persoanele care încalcă regula autoizolării sunt iresponsabile. E momentul în care trăim în urma deciziilor pe care le luăm. Eu, când am decis să mă autoizolez, am făcut-o cu gândul la familie. Nu știm dacă suntem purtători sau nu, însă cineva care nu se autoizolează, fie face un rău voit, fie este iresponsabil. Cred că la televizor e destul de bine prezentată gravitatea situației. Nu ai cum să nu înțelegi. În vamă, am dat peste niște persoane care spuneau că virusul e doar pe calculatoare. Dacă nu te izolezi, poți să omori alți oameni. Trebuie să fii conștient de consecințe.”
Rareș încurajează cât mai multe persoanele să urmeze aceeași cale, a izolării, întrucât virusul nu iartă nicio persoană contaminată: „Nu pleci de la premisa că ție nu ți se poate întâmpla nimic. Discutam cu niște colegi din Germania și Spania, iar lucrurile nu mi-au fost prezentate într-o notă optimistă. În Spania și Italia, mai ales, evenimentele se resimt altfel. Iar recomandările oamenilor de acolo au fost super clare: „Stați în casă!”. Alor mei le-am zis să se uite la televizor, să vadă ce condiții sunt în spitalele din străinătate, iar apoi să-și imagineze că e de zece ori mai rău la noi în țară. Și dacă nu stai în casă, acolo ajungi.”
Cum își ocupă Rareș timpul?
Timpul liber de care dispune acum, este destinat, mare parte, apelurilor video cu membrii familiei și antrenamentelor online. Cu familia discută și se vede zilnic, prin intermediul internetului. Rareș a așteptat cu nerăbdare să treacă perioada de autoizolare, pentru că, zilnic simțea cât de mult îi lipsește familia.
La antrenamentele online participă zi de zi. „Dacă nu am altceva de făcut, încerc să mi ocup timpul cu antrenamente. Majoritatea sunt statice. Cum participanții stau acasă, nu poți să le ceri să alerge, sau să facă exerciții cu aparate. Plank și push-up facem destul de mult. Avem și acel challenge de push-up zilele astea. Am fost printre primii care l-au făcut. Am fost și printre cei mai slabi. Am postat pe internet, ca dovadă. Oricum, mi-a plăcut foarte mult ideea”.
Deși îi face plăcere să participe la antrenamentele online, preferatele rămân cele de la sală. „Îmi place că interacționăm între noi, cei de la sală, când ne vedem pe Zoom, dar trebuie să văd că transpiră cel de lângă mine. E alt sentiment în sală. E altă atmosferă.”
Rareș la The Box
Pentru Rareș, sportul e printre singurele lucruri care îl ajută să-și regleze emoțiile. Job-ul e stresant. Viața de familie, deși este plină de bucurii, poate fi și dificilă, mai ales când apar copiii. Faptul că face sport, îl ajută să se relaxeze, iar „cu cât e mai greu, cu atât este mai mulțumit de rezultat.”
De un an și jumătate se antrenează la The Box. Au existat perioade când participarea sa a fost intermitentă, motivul fiind plecarea din țară. „Mă antenam când mă întorceam la Cluj. Am ajuns la The Box prin câțiva prieteni care mergeau acolo. Mă antrenez cu Petrican, în majoritatea timpului. Am avut câteva clase și cu Vali.”
Rareș a participat la prima competiție internă organizată de The Box. „A fost o experiență faină. Și da, am urcat pe podium, că la final, toți am fost nevoiți să o facem pentru poză. M-am gândit să mai particip la competițiile Spartan Race și la un Throwdown. Why not?”
După ce vor reveni lucrurile la normal, Rareș și-a propus să își reia sarcinile de la job și, de asemenea, să revină în sală: „Avem nevoie să mergem din nou la sală. În perioada cât stăm acasă, mai scădem în rezistență și putere. Avem nevoie de exercițiile de la sală pentru a reveni la situația dinainte de izolare, iar apoi să ne continuăm evoluția.”
Salvăm comunitatea
În această perioadă greu încercată pentru noi toți, Rareș speră ca oamenii să nu își piardă speranța. Este vital să rămânem uniți: „Trebuie să ținem la comunitatea pe care o avem, cum e The Box. Chiar dacă am fost plecat, când am revenit în țară, nu m-am simțit exclus. Îmi doresc să rămânem o comunitate în continuare. Nu poți să-ți dai seama cât de mult a contat pentru mine, zilele astea, că ne-am văzut în apeluri video. Mi-a prins foarte bine. Iar pentru cei care țin la The Box, le sugerez să se gândească la metode de salvare. Sigur Dan, Dani și Bogdan au gândit niște planuri, însă și noi îi putem ajuta cu soluții. Acum, Covid ne demonstrează că The Box este mai mult decât un loc fizic. E o comunitate de oameni care se întâlnesc, povestesc, se antrenează, râd, se simt bine.”
Commentaires