top of page

Care este intenția ta?

Salut! Coach Laur aici, astăzi vorbim despre ceea ce probabil e cel mai important aspect din timpul unui antrenament. Nu, nu vorbim de cât timp petreci ca să îți scrollezi feedul de pe Instagram. Azi vorbim despre INTENȚIE!Ce e această "intenție"? Cum se traduce ea în antrenamentele tale? Contează cu adevărat? Se mănâncă dimineață iaurt cu măsline?


Află în articolul de azi!


 

Intenția


INTENȚIE s.f. 1. Dorință, plan, gând de a întreprinde ceva. 2. (Jur.) Atitudine psihică a cuiva care-și dă seama de caracterul ilicit al faptei sale, prevăzându-i sau acceptându-i efectele.


În limbajul colocvial și chiar sportiv, "intenție" se poate asemăna izbitor cu "obiectiv", în special dacă vorbim de ceva pe termen scurt. Mai pe șleau? Când "am intenția" să fac ceva, îmi propun ca obiectiv să o fac și bineînțeles încep să muncesc în direcția completării acesteia.


Atât în general în săli de fitness/forță, în parcuri, baze sportive, afară în curți și oriunde altundeva există gravitație și oamenii fac sport, am observat un aspect ce mă neliniștește teribil: lipsa de intenție. De ce faci ce faci? Cu ce scop? Unde vrei să ajungi? Ce vrei să urmărești?


Dacă nu ți-ai pus nici măcar una din întrebările acestea (și aici nu mă refer la viață ta, mă refer la antrenamentul tău, deși se pot aplica foarte bine și în alte domenii) dar totuși ești nemulțumit de rezultate atunci îți spun foarte sincer: DORMI PE TINE! TREZIREA!


Mai jos o să îți prezint niște categorii mari în care se încadrează exercițiile folosite în generali în sălile de forță/afară.


 


1. Exerciții balistice - asta ar trebui să te trimită cu gândul la tot ce înseamnă sprint, aruncări, sărituri, schimbări de direcție, etc.


Aici INTENȚIA ta ar trebui să fie să produci cât mai multă forță într-un timp cât mai scurt. Traducerea? ACTUALMENTE SĂ ARUNCI CALUMEA MINGEA AIA. Să sări cât poți de sus. Să alergi cât poți de repede. Ar trebui să îți imaginezi că pierzi ultimul autobuz spre casă și ai de mers 10 km la -30 de grade. Dacă nu alergi să îl prinzi... bafta.🙂


Aruncarea cu mingea aia nu ar trebui să arate că și cum ți-ai arunca propriul tău telefon, sau buchetul miresei sau orice chestie firavă. Arunc-o atât de tare încât să pară că intră prin pământ. Când sari, te rog, te implor, nu încerca să te desprinzi de pe sol și să "plutești" în neștire timp de 0.5 secunde în aer. ÎNCEARCĂ SĂ SARI PÂNĂ ÎN SPAȚIU. The sky is the limit.2. Exercițiile de forță - știi greutățile alea mari, pe care ar trebui să le folosești pentru a câștigă forță reală? Alea pe care nu le folosești, da, despre alea e vorba. PĂI FOLOSEȘTE-LE.


Aici INTENȚIA ta ar trebui să fie să muți greutatea din punctul A în punctul B cu o tehnică bună, care să te ajute și să îți scadă riscul de accidentare și cu control asupra greutăților folosite (adică fără să le arunci). Repetarile trebuie să se simtă GREU, de la prima până la ultima. Nu contează că e o repetare sau 5, ar trebui să fie greu! Nu lua greutăți cu care poți să faci 10 repetări ușoare, faci 5, și după stai și te uiți debusolat timp de 1 minut până "ești gata" să treci la următorul set. Flash news: la cât "efort" ai depus, erai gata pentru următorul set chiar după ce l-ai terminat pe primul!3. Exercițiile de hipertrofie (aka masă musculară) - dacă ultima dată când ai simțit că mușchii tăi sunt "prăjiți" a fost când ai cărat mobilă din casă, am vești proaste...


Aici INTENȚIA ta ar trebui să fie să controlezi greutățile folosite în timp ce supui mușchii la cât mai multă tensiune. Cum faci asta? Pe lângă greutățile adecvate (nu exagerat de grele dar nici ușoare), ajută să te gândești, și din nou, să ai INTENȚIA să faci mușchiul în cauza să lucreze mult mai mult. Și încă ceva: dacă în momentul când ai terminat setul mai puteai să faci încă 10 repetări cu aceeași greutate... ai greșit greutatea.🙂4. Exercițiile de tip cardio - vorbim de orice înseamnă alergat, bike, row, circuite etc.


Aici INTENȚIA ta ar trebui să fie să păstrezi un ritm cât mai constant și să îți controlezi respirația. Când e vorba de eforturi mari pe durata scurtă de timp, încearcă doar să îți amintești să respiri, și să o și faci. 🙂


Atât am avut de spus azi. Intenția este importantă în orice, în special în antrenamente. Primul pas e să îți dai seama cu exactitate ce îți dorești, ca mai apoi să începi să planifici și să lucrezi în direcția în care vrei să mergi. Gata cu vorba! Hai, spor la muncă și...


Stay strong! 💪


213 views

Recent Posts

See All

Komentar


bottom of page